Vad håller jag/vi på med på dagarna...? Ja det kan man undra   - dagarna känns så korta - tiden går så fort! När jag bäddar min säng känns det som jag redan gjorde det alldeles nyss. Men rent allmänt har jag en behaglig tillvaro. Inga fasta jobb längre.

Men mitt engagemang med den så försummade diagnosen EDS dvs Ehlers-Danlos Syndrom släpper jag inte.  Jag följer forskningen som bedrivs ute i världen och anlitas av och till som föreläsare vid bl a EDS förbundets kursverksamheter och webinarer.  För professionens räkning ingår jag i ett specialistnätverk där vi bl a utvecklar kunskapsstöd och vårdprogram.  Men det går ganska trögt med att övertyga professionen om vad det egentligen handlar om. Diagnosen omges av mycket vanföreställningar, missförstånd, förutfattade meningar och ren okunskap.  Om detta skriver jag i min blogg

Men min tillvaro i övrigt ?

Är ju 78 år och då får man räkna men lite krämpor typ - lite ont i ryggen ibland (muskulärt), trött på eftermiddagen emellanåt (skönt med en tupplur - ibland). Vaknar tidigt (5-6) och äter då gärna frukost och läser tidningarna för att sen somna om igen.  Njuter av att som helpensionär inte vara beroende av tider och dagser, kan disponera dagen (och natten) som jag vill. Håller knappt reda på vilken dag det är ibland. 

På kvällarna har vi för vana att kolla på serier tillsammans.  Vi letar efter sånt som intresserar oss dvs gärna trovärdiga skildringar om intressanta människoöden, relationer eller dokumentärer. Men gärna också sånt som är roligt typ Solsidan, Sommaren med släkten, Sjölyckan t ex.

Jag ägnar fortfarande mycket tid vid datorn medan Kickan sitter vid sin symaskin eller flygeln och Tiger ligger och sover någonstans. Harmoni m a o. Fika fm och em + en promenad tillsammans. Inga jättelånga sträckor men ändå lite motion och frisk luft. Har som mål att åtminstone komma upp i 6000 steg/dagen (ja, jag vet - 10.000 brukar andra ha som mål ! men där är jag ganska sällan) Är ju i botten ganska lat, ssk när det kommer till fysiska aktiviteter. typ trädgårdsarbete, städa vind, städa källare osv 

I våras bekantade vi oss med närliggande naturområden, något som vi har försummat under tidigare år, då vi mest begivit oss till stugan vid vänern så fort vädret tillåtit. Nu i våras behövde vi inte åka längre än till Skultorp för att hitta spännande natur där det dessutom växte ramslök i massor. Blev soppa förstås!  Och så har vi ju  Vallebygden   med bl a Silverfallet  som vi besökte för första gången i våras - nästan skamligt!

Ja, vad gör vi mer..?  Läser en hel del... ofta läser vi samma böcker. Gärna biografier eller memoarer ( tex Marianne Mörcks nu senast - rekommenderas!) eller dokumentärer ("landet utanför 2 delar" t ex) Just nu "Nobels söner" dvs främst Alfreds bröder och pappan.-  är lite väl faktaspäckad men skildrar ändå en intressant period under senare 1800-talet då industrialismen började blomstra. Mycket tilldrog sig i Ryssland. Men det var ändå ingen "dans på rosor". Ständiga penning bekymmer och annat strul innan det lossnade. Om Alfred har jag förstås läst Ingrid Carlgrens förnämliga bok. Den var trevligare att läsa.

  Det jag läser får inte vara alltför litterärt eller poetisk för min smak. Men Karin Smirnoffs trilogi gick bra (är ju själv norrlänning i botten- gillar hennes dialekt språk) och Nyttnings bok "Silverklockorna" var njutbar läsning.  Morgontidningarna (SvD, SLA) jag läser jag på min samsungplatta. Går då lättare för mig att läsa eftersom jag börjat känna av grå starr och behöver kunna förstora upp texten. Annars påverkar det mig inte så mycket - jo, mörkerkörning undviker jag. Jag har ju bara ett fungerande öga och det gör ju inte saken bättre. Dessutom ansåg min ögonläkare att jag bör vänta så länge som möjligt med operation då det ändå ibland förekommer komplikationer vid starr operation. I dagsläget dock inget större problem.

Sen har vi musiken som  ett gemensamt intresse. Det händer att vi bägge bänkar oss vid pianot och spelar något fyrhändigt. T ex detta vackra stycke

...av Anton Dvorak  - en av flera slaviska danser för 4 händer. Men även om jag läser noter relativt bra så kommer min teknik och förmåga till korta. Kickan spelar dock på flygeln dagligen.  Håller tekniken och förmågan uppe på det sättet. Det ger också en sådan tillfredställelse när man kan forma musiken själv med sina fingrar -för dem som kan!. Och det vill jag inte påstå att jag gör. Däremot försöker jag mig gärna på gamla låtar inom populärmusiken och lite blues, dock mycket mediokert i jämförelse med de som verkligen kan. Så helst undviker jag åhörare.  

Vi ser fram emot att kunna gå på konserter lite oftare framöver. För inget går upp mot levande musik, där vi också kan få uttrycka vår tacksamhet och begeistring  med varma applåder.

Så fantastiskt att vi idag via TV och youtube ändå kan få ta del av höglassisk musik, helt gratis.

Hälsan i övrigt ? Äter inga mediciner i alla fall. Äter sunt och riktigt? Nja..? inte så det stör, men dragit ner på sliskigt kaffedopp. Insett att kex med ost ofta är godast till kaffet.. Så vikten håller sig stabilt (75kg).

Men sen är det - det där med - Minnet - i alla fall närminnet!  Fast jag tror alla i min ålder känner igen sig där. Omöjligt ibland komma på namnet på en person, som man mycket väl vet vad hen heter. Namnet "trillar ju ner" efter en stund dock. Jag tror det är lite stressrelaterat också, likaså memorera långa sifferserier -koder. Ja, vem 17 kan barnens telefonnummer i huvudet nu längre? Behövs ju inte. Fast alla gamla tel nr minns man ju ...?

Sen allt som man letar efter hela dagarna...puhh!  "nycklar, mobilen, glasögon (har 4 par för olika ändamål), hörapparaten, handskar, tofflor osv.  Ja, vem är det som gömmer dessa ting för mig..? Jinner? Blir mycket spring uppför och nedför trapporna i vårt hus.

Sen är jag nog på väg att bli en riktigt "gnällgubbe"- ibland! -. Det är så många dumma saker som sker i samhället enligt min mening. Både i stort och i smått. T ex Parkeringavgifter helt omotiverat på vår lugna gata. Både här i Skövde och i Limhamn. För att inte tala om byråkratiskt krångel när man vill prata med någon på en myndighet. Digitaliseringen i vårt samhälle har onekligen medfört många bra saker, men den personliga servicen från förr saknar man ju.  Det förutsätts att man är förtrogen med datorer och mobiler - och för egen del så är jag det ganska väl -  men ändå uppstår ibland strul med tekniken som jag inte begriper mig på.

Ja inte kan det vara lätt för alla äldre (80+) -  för det händer ju ständigt nya och konstiga saker på våra skärmverktyg - uppdateringar- nya versioner - varningar (falska?)- förtäckt reklam, begäran om omdömen (bara efter att jag gått förbi en butik .!) och så allt skräp som trillar ner i våra mailboxar. Jag rensar och slänger och försöker bli av med allt onödigt, men ganska tröstlöst många ggr. Så lätt gjort att man råkar "klicka fel".  Vem 17 läser igenom de ofta finstilta texterna som dyker upp alltmer - där man ska godkänna eller förkasta cookies m m. Himla smart sätt att vara juridiskt korrekt med insikten att ändå ingen läser... , Nog lite av  en nyttig läxa för alla myndigheter och statliga verk att se hur Kalix kommun nu råkat illa ut. Visst är det tryggare med papper och penna många ggr.

Men egentligen borde jag inte klaga!  Vi har det så bra ändå...  Och vi känner inget behov av att ge oss iväg på långa resor, framför allt inte som turist. Vi nöjer oss med att upptäcka världen via youtube och kunskapskanalen - och även hitta "smultronställen" i vårt närområde.

och så har vi ju sommarstugan - för närvarande dock i vinteride. Blir spännande till våren att se hur huset blir som Andreas nu låter bygga på sin tomt intill vår på landet.  Man har just gjutit plattan, och skall börja monteringen efter nyår.  se Götenehus Ladan 82

Andreas nya sommarstuga

Den glmla bruna sommarstugan blir ju kvar. men den nya som är på gång kommer blir ju vinterbonad och helt modern.

Dock lite sorgligt med hur en massa gamla ståtliga höga träd (bokar, tallar, björkar och granar) har fått ge vika - men lär väl växa upp igen. Samtidigt skymde många av dessa träd kvällsolen för oss.

-------------------------------------------------

Än så länge har vi inga planer på att sälja vårt hus här i Skövde. Vi trivs så bra i detta hus, även om det är i största laget för oss 2. Vi stannar här så länge vi kan....

Vi börjar dock mer och mer anlita hjälp med trädgården, fönsterputs och städning. Nåja, det mesta gör vi dock själva.  Försöker även rensa ut förråden på onödiga ting. Dvs lite av döstädning onekligen. Men det kan även vara en ganska trevlig sysselsättning, att riva i förråden. Nostalgiska återblickar.

Gamla paret party_time  Tiber sabotör

Så här glada är vi allt ganska ofta tycker jag . På bild nr 2  har vi klätt upp oss inför något partaj - kanske fredagsklubben?

Och så Tiger som vet hur man gör för att få full uppmärksamhet! Han är egentligen otroligt egocentrisk - vill vara medelpunkten och slippa konkurrens. Lägger sig på min mage då jag försöker ta en tupplur. Ja, det får han! Han lever samtidigt sitt, för oss ganska okända liv, då han får vara ute både dagar och nätter så mycket han vill.

 Ja och inte slapp jag agera rörmokare detta året heller. Börjar bli förtrogen med dylika ting numer. Efter ihållande regn så försvann vattnet, d v s nget tryck i ledningarna - ingen ström till pumpen m a o. Fick hjälp med felsökningen av Söne El (börjar känna oss vid det hät laget... Visade sig att den stora breda brunnen där slangen går ner i borrhålet till själva pumpen (borrad till 35 m djup )  enligt fotot, hade vattenfyllts och kortslutit/jordfelat  elkontakten - vita dosan på insidan. Konstigt ställe ha en vanlig elkontakt på!

Men efter byte till bättre grejer och rensugning av allt vatten med sänkpumpen, så funkade allt bra igen.  Detta har aldrig hänt tidigare trots stora regnmängder ibland. Men vi har alltmer problem med smärre översvämningar på vår plan där bilarna brukar stå. Har fyllt på med grus några gånger och det har hjälpt hyfsat bra. Dräneringsprojekt pågår.

Jag tycker sånt här är kul och intressant. Problem uppstår. Själv eller med lite experthjälp brukar orsaken kunna lokaliseras och därefter enkelt åtgärdas.

Tänk om det alltid vore så enkelt med oss människor också!


Rörmockarn igen

Visst ser det inbjudande ut...!    Trevligare än avloppsbrunnen i alla fall!