Hälsan

Jag är lyckligt förskonad från några allvarligare åkommor, något som annars drabbat andra i min ålder. Ser visserligen lite sämre på mitt enda seende öga p g a gråstarr men än så länge klarar jag mig bra. Hoppas på en starroperation nästa år? Hörseln är det ju inte heller något vidare med, men så har det varit i många år. Men mig stör det inte särskilt mycket, däremot min omgivning.  Hörapparat? jovisst!  nödvändigt i vissa situationer men skönt vara utan.
Varierande värk i korsryggen har tillkommit , vissa dagar mer andra dagar nästan helt bra. Lär vara spinal stenos. Det går att operera , men enligt en  stor svensk studie  behövs det ofta inte, allra helst om man tränar och håller igång. Har därför  skaffat  mig en motionscykel.  Används inte så så ofta som jag borde dock, men jag försöker vara igång fysiskt med annat - helst minst 6000 steg/dagen.

Sysselsättning?

Sitter som alltid gärna vid datorn. Finns alltid både viktiga och mindre viktiga saker att göra där. Bl a denna hemsida, som dock bara sysselsätter mig någon månad före jul.  En bra anledning till att sammanfatta året som gått. Plus försöka komma ihåg hur man gjorde, och gärna lära mig lite till.  Väldigt rolig sysselsättning i alla fall !

Jag försöker också organisera alla foton och filmer som tagits under året, d v s  ladda ner bilder och filmer från kameror och mobiler till datorn, sen sortera och slänga en del, och spara på olika backup- media. Gäller även viktiga dokument. Det kanske låter föredömligt men sanningen är att det råder mer eller mindre kaos bland mina dokument och datafiler. Men jag tycker det är kul att pilla med sånt här. Åtminstone försöka bringa ordning i oredan.

Vi befinner oss i en ålder då man bör gallra ut bland sina tillhörigheter.  Döstädning  som det heter.

Inte minst med hänsyn till våra barn.  Fast vad svårt det är!  Mycket kan dock förpassas till tippen direkt, bl a en hel del gammal elektronik som en gång i tiden skänkte mig stor lycka. För att inte tala om alla sladdar man samlat på sig. Flertalet helt oanvändbara.


Nu har jag äntligen slängt gamla  tjocka pärmar fyllda med dokument, fakturor, offerter, garantier, kvitton, deklarationer, årsredovisningar osv. skönt att bli av med allt sånt, även om det är kul ibland att se vad saker kostade för en 30-40 år sedan... Alla gamla diapositiv och gamla super8 och VHS filmer har jag redan digitaliserat för ett tag sedan.

Sen måste vi inse att vårt bohag troligen inte tilltalar våra barnbarn den dan...? Själva har vi möblerat vårt hus med idel arvegods, så gott som.

Ack ja,  dessa funderingar börjar bli alltmer aktuella, allt eftersom åren går. Jag blir ju 80 år i sommar. Men vi hoppas kunna bo kvar här i huset flera år till.

 Böcker, TV och radio

Nyligen lästa böcker   Ögonvittnet   om kinas förtryck av minoriteter.  Boken  Fri handlar om när Albanien blev fritt.   Vargatider      rekommenderas till alla som vill veta hur det egentligen var i Tyskland efter kriget.  Har börjat läsa nedladdade böcker på läsplatta. Behändigt inte minst genom att ha tillgång till biblioteket också den vägen. Bl a Tsaren av Bill Browder.

Radion står alltid på här hos oss med förmiddagskonserten på P2.

i P1 missar vi aldrig spanarna   Vi imponeras av medverkanas finurliga formuleringar och förmåga att "hålla låda"  Ganska "flamsigt" fredagar kl 15 lördagar repris kl 10.  Hos oss ihop med förmiddags/eftermiddagskaffet och gärna ett pussel.

På TV blir det ofta numer serier, både nya välgjorda och gamla.  Helst med verklighetsbakgrund såsom "Crown". Vi kollar även underhållsserier typ "sommar med släkten", "solsidan", "bonusfamiljen". Ja, "tunna blå linjen" var väldigt realistiskt välgjord med många aktuella samhällsproblem i fokus. För att inte tala om Nattryttarna som väcker många starka känslor.

Vill man uppleva hur det var på 50 och 60-talet så är serien Sparvöga en nostalgisk perfekt gammal serie på SVT . Förvisso med dagens mått lite långsam i början.  Tidstypiskt i alla fall. 

Det mesta av dagens utbud är vi dock för gamla för.  Räcker det inte med allt blodigt våld och kriminalitet runt omkring oss idag?  Varför behöva se det hemma på kvällen också? Samhället och livsstilen som den ter sig idag känner vi oss inte riktigt bekväma med.

Vill man uppleva optimal "må bra" film så ska man se "Alla vi Barn i Bullerbyn" !

Fast vissa saker har onekligen blivit bättre idag tack vare internet och modern teknik om det nu det används på rätt sätt.  Men allt kan ju missbrukas förstås.

Ceremonin i Oslo 10/12 då fredspriset delades ut, var en mycket stark manifestation för fred och demokrati. 1½ timme långt, men lyssna åtminstone på pristagarnas egna tankeväckande tal inpå halvatiden om ni missade det?

tiden.   Fredspriset-Oslo 2022

Musik

Musiken betyder mycklet hemma hos oss.  Många av våra barnbarn har kommit långt med sina stråkinstrument , men även på piano. Föräldrarna deras är ju proffsmusiker, så kanske inte så konstigt.

Här hemma sitter Kickan gärna vid flygeln och underhåller sin repertoar och Tiger (jo han ligger ofta intill). Inga elever längre. Har "pausat" Harald som blivit allt svårare att tygla. Men det händer att vi två pensionärer kämpar oss igenom gamla 4-händiga stycken som egentligen är för svåra för mig, men som "hjärngympa" är det säkert nyttigt. Att spela själv känns bara frustrerande numer. Det blir inte som jag vill, bara pinsamt om någon lyssnar...

Det har blivit lite fler konsertbesök nu då samhället åter öppnat upp. Framför oss har vi nu närmast Nyårskonserten på Malmolive.   Åker tåg dit ner med Tiger i box.

Nyårsgala

Men vi har också upptäckt mängder av musikutbud digitalt på Youtube samt streamingstjänster från våra svenska konserthus d v s  Konserthuset Stockholm

i Malmö  Malmölive digitalt

I Göteborg GSO play

På Berwaldshallen Berwaldhallen Play

Energikrisen

Som 43:a har jag starka minnen av energikrisen på 70 talet. Från att ha tankat bilen full för under 100 kr så fick man plötsligt punga ut med flera 100 lappar (tror jag..?).  Jag var övertygad då om att det var slut med all motorsport t ex. -  Bränna bensin bara för nöjes skull!?  Och inte heller använda bilen för annat än absolut nödvändiga transporter.

Jag lärde mig också att snåla med varmvatten.  Och det sitter i än, med förnyad aktualitet.  Aldrig diska under rinnande....t ex

Nu ska man vara tacksam om man ö h t har tillgång till bensin, värme, vatten  och el -  kriget i Ukraina ger oss onekligen mycket att tänka på.... och vara tacksamma över!

Datorn

Programmering med de hjälpmedel jag lärde mig tillämpa en gång i tiden (clipper, Visual Basic 6), har idag ersatts av de mer avancerade programmeringsspråk som endast proffsen klarar av i princip (ja, det är det som Andreas håller på med) .

Men för att skapa websidor behöver man bara behärska html, css och gärna lite  php och javascript. Förr köpte jag handböcker i dessa ämnen, men otålig som jag är orkade jag inte systematiskt lära mig allt. Fick bli mer av "trial and error". Men nu har jag försökt bemästra denna teknik lite bättre. Finns bra on-line "skolor" som lär ut allt från grunden t ex     W3schools

Jag har dock mycket kvar att lära mig. Det är så vansinnigt kul att med koder forma websidor och se till att dom uppför sig korrekt på alla plattformar. Tråkigt bara att jag inte har något annat projekt än just denna hemsida - för närvarande. Vad nu det skulle va..?  OK jag kör ju min blogg på wordpress - men det är ju fusk- fast enkelt. Lägger nog av med den snart. Inte ssk många följare.

Vad som tilltalar mig i detta sammanhang är att det ställs stora krav på minutiös noggrannhet, för att få det som man vill. Jag är annars ganska slarvig av mig, men redan vid enkel programmering måste man vara synnerligen petnoga. Allt är så otroligt logiskt och strukturerat men också "skört" och känsligt för minsta lilla tabbe.

T ex hålla reda på alla viktiga formateringstecken (!?;:=><) i kombinationer.  Nu har jag ett bra utvecklingsprogram  Bluegriffon för HTML och WS FTP client som skickar filerna till min server hos Loopia så att allt blir tillgängligt på internet.  Det är lite "pill" med att hålla reda på alla filer, bilder, video, css  som uppdateras ideligen, men det är ju vägen till "målet" som är det roliga!

Så ha överseende med diverse konstigheter och skavanker!

läkarjobb

Har nu upphört helt med att jobba på barnavårdscentraler . 

Men mitt engagemang kring det kliniska tillstånden hEDS/HSD, som man numera kallar det, har jag inte givit upp. Skriver på min  blogg emellanåt och har ställt upp på EDS förbundets familjekurser 2 ggr i år liksom tidigare år.  Intressant och givande att träffa många drabbade familjer under trevliga former och få mina argument bekräftade d v s tämligen vanlig men försummad och misstrodd orsak till värk, trötthet + mycket annat. Denna åkomma är ärftlig, så ofta är det en förälder plus flera barn som uppvisar uttryck för hEDS/HSD fast på olika sätt. Dessa tillfällen ökar min kunskap om hur tillståndet kan drabba individer i varierande omfattning och svårighetsgrad. Många vittnar om skrämmande okunskap och nonshalans i vården, men det  beror huvudsakligen på brister i läkarutbildningen.  I officiella globala medicinska databaser   PubMed   publiceras mängder av forskningsrapporter om EDS och/eller HSD - men ändå råder fortfarande stor skepsis inom läkarkåren - särskilt hos många av de äldre som inte vill rubba på sina förutfattade meningar -  dvs missuppfattningen om att det handlar om inbillning eller "gnällspikar".

Jag ingår i ett multidisciplinärt nätverk med bl a uppdrag att skapa vårdprogram kring EDS/HDS och verka för kunskapsspridning inom vården. Alltför angeläget uppdrag för att jag ska vilja dra mig ur.

Här nedan en bild från strandstugan intill Hanöbukten söder om Kristianstad - nära Yngsjö.

Fantastisk sandstrand,  men vattnet var i kallaste laget. Här ägnades en eftermiddag åt samkväm och god mat.

Furuboda kursgård


Furuboda

Här nedan bild från Mättinge kursgård som ligger ganska så enskilt söder om Trosa. Också fin miljö och trevliga människor.

Mättinge

Mättinge