Med eget avlopp, septitank och vatten ur borrad brunn så får man vara beredd på att saker krånglar. Ofta sker det mitt under semestern då inga hantverkare finns att få tag på. Så även denna sommar då jag tvingades höja min "rörmokarkompetens" flera grader.

Egentligen började eländet förra året på hösten då jordfelsbrytaren slog av strömmen stup i ett, så det inte pumpades upp något vatten. Elektriker felsökte och trodde sig ha funnit felet i en utomhuskontakt. När denna kopplades ur så fungerade allt bra igen (trodde vi!)

Inte förrän nu i slutet av juni drabbades vi av stinkande äckligt vatten som vi tar från vår egen brunn. Luktade kloak. Stora dunkar inhandlades. Grannars vatten "lånades" och felsökning påbörjades. Fick tag på elektriker just innan semestern som konstaterade att avloppspumpen var strömlös pga ingreppet året innan. Avloppsvattnet (alltså med det som kom från kök, handfat och dusch) mellanlagras i en slags plasttank där en självstartande pump trycker iväg vattnet till filtreringsanordning uppe i skogen när nivån stigit en bit. Denna "avloppsbrunn" var alltså överfylld och innehållet trängde ut och ner i vårt dricksvatten (borrhålet nära intill). Inte särskilt fräscht med andra ord! Dock inga fekalier eller bakterier (vattenanalys genomfördes) men det var föga tröst - definitivt ej drickbart!  Steg 1. Tömma denna tank med hjälp av kommunens slamsugare  som ställde upp snabbt.

Sen byta ut den gamla trasiga avloppspumpen (se bild) med en ny eftersom det var den manicken som hade orsakat jordfelet. Är ni me´?

Ringde alla rörmokare som fanns i området men alla var på semester. Fick dock tag på en firma här i närheten som sålde pumpar. Insåg att jag skulle få fixa allt själv. Lite kul med utmaningar dock!

Det saknades en vinklad rördel för att kunna sätta ihop slangar osv. OK, leta upp rörfirma. Åkte runt i Skaraborg för att upptäcka att alla hade semester - utom en ambulerande jourhavade rörmokare som jag mötte upp i Skara. Han hade den felande prylen.

Hem igen och påbörja monteringen, vilket inte var så lätt. Dubbelvikt ner i tanken. Lärde mig att moderna kopplingsdelar enligt PEM systemet var värdelöst (Den blå av plast). En massa lösa delar som lätt hamnade fel och ibland till botten på tanken. Jourkillen hade dock invigt mig i en alternativ rörkoppling enligt PRK systemet (är ni me´) dvs gjort av "gulmetall" och inte plast,  Detta löste mina problem  och till slut fick jag allt på plats. Men det tog nog en vecka innan vårt eget vatten blivit så rent och fräscht att vi kunde dricka det. Så nu vet ni det....!

AvloppspumpPEM

PRK kopplingHär den gamla uttjänta avloppspumpen belagd med fett från köket. Inte ssk aptitligt!
gamla pumpen

Så här tillbringade jag åtskilliga timmar i somras - inte särskilt aptitligt det heller - fick dock bo inomhus - efter noggrann tvagning

 djupdykning

Här ser nu PRK grenröret på plats, och pumpens överdel ovan "vatten" ytan. Flottören som sätter på och av pumpen- syns till vänster

Det gulvita "kletet" är inte fett utan lim

 intressant

Skönt att jag fick ihopet i alla fall - och inte tappade glasögonen

rörmokeri

För den riktigt pumpintresserade finns här en länk där alla detaljer redovisas. Avloppspump