Coronan
Covid-19 pandemin eller Coronan som vi säger har onekligen präglat tillvaron för oss människor under de senaste åren.

Jag och alla de mina är dock än så länge förskonade, trots att vi inte har varit överdrivet försiktiga. Men som pensionär behöver man ju inte träffa så många människor och vi har inget emot att vara lite för oss själva. Vi har dock umgåtts en hel del med våra barn och barnbarn och där har vi förstås tagit en risk. Nu är vi i alla fall vaccinerade med 3 doser. Så det känns tryggt. Munskydd har vi knappast använt. Funkar ju inte om man bär glasögon (immar igen) och snoddarna fastnade alltid i mina hörapparater. Annars fyller det allt en viktig funktion, åtminstone om en smittbärare använder den, se nedan !

ansiktsmask

Men annars har vi allt undvikit folksamlingar och närkontakter. Tvättat händerna och hållt avstånd. Apropå det..! missa inte följande länk !

Tvätta händera uppmaning från Svedala

Men pandemin är ju långt ifrån över så fortsatt försiktighet känns motiverat. Men samtidigt vill vi ju träffa våra barn och barnbarn även om dom förstås en vacker dag kan vara smittbärare.

Julen 2020 blev ganska så annorlunda. Alla de våra firade hemma hos sig. Men "zoom" appem i datorn kunde vi ändå vinka och prata lite med varann.

julafton 2020

Orkar knappt längre följa med allt som skrivs om pandemin i tidningarna. Jag har svårt att stämma in i all kritik som riktas mot ansvariga från olika håll. Gjorde vi rätt? Var vi för långsamma?

När allt är över om ett antal år, så kanske vi kan analysera hela händelsförloppet och ha synpunkter på vad som var rätt eller fel. Situationen är ju så extrem och helt ny för mänskligheten så det vora omänskligt att hela tiden veta vad som är rätt. Onekligen har mycket skett lite i panik. men jag tycker det är lite patetiskt att utse "vinnare" och "förlorare" mitt under den pågående pandemin.

Och så har vi alla opinionsyttringar avseende vaccinationen och ev effekt av läkemdel. Detta coronavirus beter sig onekligen ganska oberäkneligt och den kliniska bilden varierar ju från symtomfritt till dödssjuk och ibland långtidseffekter. Men så länge detta virus med alla sina mutationsvarianter cirkulerar i samhället globalt så blir väl alla människor förr eller senare smittade och förhoppningsvis lindrar då en vaccination angreppet och ger upphov till en boostereffekt som skulle kunna skapa en god långvarig immunitet.


Pandemin har nog för många medfört vissa positiva saker. Vi har ruskats om vi vår trygga "ankdamm" och insett hur bra vi egentligen har det. För utlandsresor och krogliv är i alla fall inget vi har behov av. Många har nog fått upp ögonen för vad som egentligen är viktigt och värdefullt i våra liv. Men för ensamma och särskilt äldre människor har förstås alla restriktioner slagit väldigt hårt.

TV och datorn har ju fått ersätta mycket av det sociala livet. Exempelvis har vi lyssnat mycket på streamade konserter bl a från MSO (Malmö SymfoniOrkester), och då samtidigt fått en glimt av Rebecka, Jörgen och Rhona i orkestern. Men visst saknar man den förväntansfulla härliga stämning som alltid råder i en fullsatt konsertsal likaså känns det så futtigt att inte fa visa sin uppskattning med varma applåder.

Ja, sen har vi ju "hela världen" i vårt vardagsrum med hjälp av "youtube" .    Och möten via webb appar fungerar ju hyfsat bra tills vidare...