Resan till Nås

Det började med att Kickan återvände till sina gamla favoritförfattare och läste på nytt Selma Lagerlöfs Jerusalem.

Såg filmen för ett antal år sedan. Men nu läste jag också boken dock efter vår resa till Nås, där hela denna märkliga historia tog sin början i slutet av 1800_talet.

Just den verklighet som låg bakom Selmas roman är kolossalt fascinerande.

Kikade in på Mårbackas hemsida i juni och blev varse att man skulle hålla ett seminarium om Jerusalemfararna, i början av juli, i Nås där allt började.

Vi anmälde oss och bilade upp via Mårbacka där vi gjorde en paus. En duktig guide (tysk tjej doktorerad på Selmas litteratur) gjorde mycket bra ifrån sig.  Jo, vi har varit där förut men denna gång var vi klart mer motiverade.    Boken kom ut i 2 delar 1901 - 1902 och blev en succé. Mycket tack vare den blev hon tilldelad nobelpriset i litteratur.

Jerusalem

Mårbacka

Selma begav sig 1899 till Palestina för att inhämta underlag till sin roman. Där träffade hon bl a en del svenskar som hade deltagit i utvandringen.
Fotodokumentation från denna resa kan ni skåda på följande länk

Selma Lagerlöfs Jerusalem

Efter Mårbacka for vi vidare till Nås bygdegård där vi plus ett 30 tal entusiaster från när och fjärran  hade samlats för att lyssna på föreläsningar. På eftermiddagen for vi runt bland gårdarna som på ett eller annat sätt hade anknytning till jerusalemfararna.

Nås guide

Selmas bok i all ära - men nästan ännu intressantare var det att ta del av "the real story". Alltså hur det verkligen förhöll sig med anpassningen i det nya exotiska landet för de föhoppningsfulla svenskarna från Nås som ville uppleva dagen då Messias skulle återkomma i Jerusalem några år före sekelskiftet.  En av dessa utvandrare var Lars Eriksson Lind som bara var en liten kille när han hamnade i Palestina 1896. Hans berättelse kan ni läsa i följande pdf bok.

Jerusalemfararna

Fotodokumentation  - fantastiska bilder!

Björn Johansson var initiativtagare till seminariet. Han satte ihop följande seminarie dokumentation

Här typisk miljö i Dala-Floda

dalacarlia

och här nedan Dala-Floda Värdshus  där vi bodde en natt. Väldigt charmigt men dyrt.

 
inn


Som seminariedeltagare fick vi biljetter till   Ingemarsspelen   som äger rum varje sommar i Nås och handlar om tiden innan själva utvandringen till Palestina. Ett imponerande skådesspel i autentisk utomhusmiljö. Rekommenderas!




Hann med flera besök i stugor varav här ett exempel, där man försökt bevara det ursprungliga.

inside