Hej på er!

coronan

Mitt jobb !?  Inte mycket att berätta om där. Barnavårdscentral i Falköping 1 ggn/månaden. Det är lagom och jag fortsätter med det in på 2021 också om hälsan står mig bi, och att dom vill ha mig.

Men medicinska spörsmål har jag inte helt givit upp med. Ehlers-Danlos och liknande överrörlighetssyndrom (hEDS/HSD syndromet) sysselsätter mig fortfarande. Jag blir så frustrerad när kollegor förbiser all ny relevant kunskap kring detta tillstånd, utan håller sig kvar vid sina gamla fördomar "modediagnoser"  eller så tror man att det rör om mycket sällsynta åkommor. Enligt beräkningar anses detta kliniska syndrom beröra c:a 3% av befolkningen se Hakim och Grahame ang prevalens varav de flesta skulle kunna må ofantligt mycket bättre ifall de blev korrekt diagnostiserade. En skandalöst försummad folksjukdom med andra ord! Se aktuell mycket omfattande publikation här  Publikation 2020


Fotot av mig i full smittskydds-mundering var mest för att jag ville testa hur det kändes. Har annars inte använt mig av sådan utrustning på BVC mottagningarna (än). Jag nöjer mig med att hålla distans och sprita mig efter tagit i barnen. Kanske inte helt optimalt ? OK får nog tänka om ifall det börjar "brännas..." !?

Hemmavid har vi dock blivit alltmer försiktiga. Dvs undviker handla i butiker eller försöker åtminstone välja tider med lite folk. Fast här i Skövde är det normalt inte så mycket folk i rörelse som i storstäderna. Vi behöver ju ej åka kollektivt heller.

Fram till nyligen har vi träffat Alexandra med sin 4 barn ganska så regelbundet, men nu har vi dragit ner på det.  Annars drabbar ju denna nedstängning oss inte särskilt mycket. Vi har ju telefon och dator. Men allt umgänge med vänner och bekanta sker på distans tillsvidare.

Vår stora favoritsysselsättning på sistone är följa serier på streamingtjänster.

Vi upptäckte först "The Crown" som länge "höll oss i hårt grepp " och som just nu avslutas med 4:de säsongen.  Ännu mer spännande fast "bara fiktion" är ju "The Queen´s gambit" som jag rekommenderar alla som inte redan sett den (Netflix). Man behöver ej vara schackspelare för att ryckas med i den spännande handlingen.

Sen har vi kollat gamla svenska "go bitar" som Raskens, Kära Farmor, Selambs.  

Finns så mycket att välja på,

Tänk vad saker ändrar sig, vi behöver ej längre "bänka oss" exakt kl 21 t ex eller spela in ett program, utan kan streama ner det när vi vill. Precis som med musik där vi ju växt upp med grammofonskivor, kassettband, CD skivor och nu -klick! bara hämta ner på spotify. Lite fuskigt onekligen - och visst saknar jag de gamla Lp-skivorna i sina fina fodral.

Jag tror alla i min generation också tillbringar många timmar för att försöka få ordning på alla gamla foton och videofilmer som man tagit under åren.

Bara att organisera och namnge allt detta så man kan hitta vad man letar efter. Puh..! säger jag bara! Förvisso har jag allt sorterat efter datum men det är ju hopplöst när man vill leta fram en speciell videosnutt eller foto.  Och att sätta ihop flera videosekvenser är tidsödande ssk om man är ute efter sevärda slutalster d v s att allt ovidkommande, misslyckat osv är raderat. Ja, då får man nästa stänga in sig flera dagar och enbart koncentera sig på uppgiften. Den amibitonsnivån har inte jag. För ens egna filmer blir ju bara förevisade någon enstaka gång innan det arkiveras för gott. Undantag mycket specifika tillfällen - typ bröllop osv där redigering är nödvändig för att intressera en vidare krets. OK där har jag svåger Peter som förebild, som mixade filmer och ljud på ett proffsigt sätt.

Funderar ibland på framtiden - kommer våra barnbarn och barnbarnsbarn sitta och titta på när vi badar, solar, äter, spelar osv? Eller när vi rest runt i världen?

Inser att det är för mig själv och mina närmaste som allt detta bildmaterial har ett värde.   Men visst vore det kul om jag fínge se en film med ljud från mina förfäder ett par generationer bakåt.

Läsa böcker gör vi fortfarande. Dvs ej anammat ljudböcker osv. Vill ha min riktiga bok framför mig innan jag somnar på kvällen. Tar lång tid att  bli klar med en bok genom att läsa innan jag somnar.  Man är skamligt onyttig och lat om man läser en stund mitt på dagen. Man signalerar då att man är sysslolös, om inte annat så till Tiger som gärna hoppar upp i knät då.

Vi läser ofta samma böcker Ann och jag. Gärna med historisk bakgrund. Läst flera nu som utspelats på 1800-talet bl a Alfred Nobel biografin, eller om Gunnar Bolin. Nu senast "Sverige vid avgrunden" (Dag Sebastian Ahlander) , nu tjock bok om finska inbördeskriget. Ibland hittar jag läsbara böcker i våra egna bokhyllor, arvegods eller nått jag köpt på rean men sen glömt bort. Köper också gärna böcker på second handbutiker.

Så jag/vi har egentligen inget att klaga över. Behovet av att se andra länder, kulturer osv får jag tillgodosett via youtube på TV eller kunskapskanalen osv. Himla praktiskt och billigt, och slippa utsätta sig för div risker och sjukdomar.  Behöver vi verkligen resa runt i världen, bara för att vi kan ?

Nä, nu slut med mina  "käpphästar"  ...  funderar sammanställa mina "tankespån" någonannan stans - helt privat...

so long!