tillbaka

Mitt jobb och mina intressen



Jo, jag är pensionär ( fyller 70 i sommar) men jobbar fortfarande som timanställd på heltid.  Unnar mig någon ledig vecka då och då.
Slipper ju vara bakjour så alla kvällar och helger är jag ju hemma .  Håller väl på ett tag till. Alltså ingen deadline. Svårt bara att trappa ner, dvs försöka göra samma jobb på färre timmar.
Jag sysslar mest med öppenvård, d v s mottagning och dagsjukvård.
Jag trivs med att få känna mig nyttig och få användning av min erfarenhet.  Fungerar som en slags snabbkonsult både gentemot mina egna unga kollegor men också för  öppenvårdsläkarna som har mitt direktnummer och utnyttjar det ofta.
Det är ju ändå så att det mesta som hamnar hos oss på barnmedicin, remisser och telefonsamtal, handlar om "banala" saker. OK banalt för mig, men  ofta oroande för föräldrarna och  inte så enkelt att ta ställning till för oerfarna kollegor.
Det svåra med mitt jobb är dock att inse när saker och ting kan vara något allvarligt och kräva utredning. Ändå görs en massa "onödiga" undersökningar bara för att vara på säkra sidan. Alltså ett ansvarsfullt sorteringsarbete, där föräldrar ändå är tacksamma om deras barn slipper genomgå jobbiga och ibland riskfyllda undersökningar, utan känner sig trygga med ett lugnande besked.  Denna uppgift är svårare idag när föräldrar ofta är mer pålästa och  påverkade av media som gärna ältar tragiska fall  där läkarinsatsen ifrågasätts.
Men ännu är det inte som i USA där läkare tvingas agera oprofessionellt bara för att ha ryggen fri ifall det händer något oförutsett.

Men jag gillar att ha kvar mina rutiner. Jobba 5 dagar  ofta 10 tim/dagen men sen koppla av under helgen. Ändå har jag en massa jobb som jag borde ägna mig åt om jag hade mer tid här hemma.
Dels viktiga saker för hus & hem såsom städa källare, garage, vind och mitt rum. Sortera och slänga gammalt bråte. Blir en hel del turer till sopstation ändå mellan varven.
Dels så ser jag fram emot att hinna ägna mig mer åt att ta hand om alla gamla filer och foton. Dvs redigera och skarva ihop och sörja för  lagring på ett säkert sätt.  Allt som är digitalt är förvisso lagt på olika medier redan, och de riktigt gamla filmerna (Pappas från från 40-50-60 talet)  har jag låtit konvertera till data format. Men mina egna VHS flmer väntar på redigering. Tar sin lilla tid.  Men kul, fast  måste jag bli mer bekant med mina redigeringsverktyg.

Sen så har jag ju alla gamla Lp skivor, och mycket av min fars gamla 78-varvare kvar. Slänga bara?  Jo, det mesta skulle jag nog kunna göra mig av med. Allting finns ju numer att hämta ner om man så skulle vilja. Handlar alltså om nostalgi mer, särskilt alla Lp skivor. Inte bara att slänga si så där. Mycket minnen runt varkje skiva.
Ser en fara med all digitalisering också. Hur länge är dessa medier beständiga? Who cares?  

Min "gamla" hobby programmering har väl fått somna in. I alla fall koda med visual basic. Kan lite html och php lagom för att kunna underhålla mina sajter men skulle gärna fördjupa mig mer där . Och hade jag bara tid så skulle jag gärna installera linux OS t ex Ubuntu på en maskin.  Stör mig kollossalt över hur alla nya windowsversioner blir allt mer abstrakta, dvs det grafiska gränssnittet bestämmer helt. Jag  klarar mig inte utan windows commander, lite grann som norton commander om ni minns, utforskaren är rena sk-ten. Letar jag efter mappen "videos", så är den plötsligt omdöpt till "filmer" t ex.   Kör XP på min laptop fortfarande, Vista på min stationära. Vill inte ha windows 8. Blähh...!

Råkade hamna i vår lokala "1 ggn/veckan tidning" Skövde Nyheter.

Stämde väl hyfsat bra det mesta.   Men det var en dö makrill jag dissekerade på roliga timmern, ej groda.
Mina intressen?   Musik i allmänhet borde det stå. Lyssnar mer på klassiskt än på jazz. Är ofta på konserter, särskilt då vi är i Malmö där ju våra barn är insyltade i Malmös Symfoniorkester MSO.
Alltså, Rebecka cellist, svärson Jörgen och svärdotter Rhona violonister.
Och den jazz jag lyssnar på är främst pianojazz, gärna svängig sådan, som t ex Monthy Alexander  

 

Klinkar själv dock mer sällan, och alltid besviken på att det låter så töntigt. Måste ha noter för att det ska låta någorlunda. Fast till jul braverade Ann och jag med tomtarnas vaktparad för 4 händer.


Litteratur?
Är ingen finsmakare. Sällan jag klarar av typ nobelpristagare. Är fascinerad av nutidshistoria och läser bl a mycket som handlar om andra värlskriget. Hade stor behållning t ex av Antony Beevors senaste 955 s tjocka bok "andra världskriget". Men rekommenderar också gärna Adam Hochschild "Aldrig mera krig" som beskriver idéerna som dominerade början på 1900-talet.  Dessa böcker beskriver främst människorna, både ledarna och de vanliga enkla människorna. Boken  "Kung Leopolds vålnad" också av Hochschild borde alla läsa. Handlar om hur "den vite mannen" skamlöst exploaterade Kongo under 1800-talet.  Även läst en hel del om Rysslands historia, om Gulag, om Stalintiden ("De som viskade") och nu senast Masha Gessen ("Mannen utan ansikte") som avslöjar Putkin som rena gangstern. Just nu på nattduksbordet Elisabeth Åsbrinks fantastiska dokumentära skildring av  judisk familjs öde under kriget, Göran Rosenbergs roman väntar i högen, liksom Guillous Dandy, Havsmannen (Gillar Cal-Johan Vallgren), + några nya krigsböcker.  Har ju ovanan att köpa böcker i stället för att låna.
Deckare?  Har provat några men fann bara behållning hos Camilla Läckberg och Stieg Larsson. Biografier gillar jag också. Slukade förstås boken om Steve Jobs när den kom ut, även fast jag inte är någon Apple fantast.
Läser en hel del facklitteratur också. Så bekvämt idag när man hittar relevanta artiklar på nätet (PubMed).  Mycket av mitt jobb är ju detektivarbete när saker och ting inte framstår klart och tydligt.  
I det här sammanhanget måste jag få slå ett slag för hypermobilitetssyndromet. En åkomma som många lider av utan att veta vad det är, och det värsta är att de flesta doktorer inte heller känner till detta med följd av att patienter som lider av detta tillstånd blir missförstådda och ofta  mer eller mindre hånade i kontakten med sjukvården.  Ett lite kontroversiellt område, men jag stöder mig på vederhäftiga källor och vill gärna missionera .

Kongress?
Jo deltog vid 1:st International Symposium on Ehlers-Danlos Syndrom i Ghent i september. Hypermobilitetssyndromet ingår i Ehlers-Danlos syndrom och jag ville höra hur opinionen såg ut i världen.

Sport?  ¡Nada! Varken tittar på eller utövar själv. Har inte stått på skidor sedan barnen "flög ur boet".. Tränar inte, men rör på mig mycket på jobbet och tvingas ju till en hel del trädgårdsarbete..  Men ska sanningen fram så är jag väldigt lat och jag hatar att bli svettig och smutsig. Därför mår jag bäst vid tangentbordet, eller i sängen med en bra bok. OK, TV med en bra film tillsammans med hustru är inte fel heller. Vi tittar gärna på serier tillsammans, typ Downtown Abbey, eller går på bio ibland. Men solokvist blir det bara nyheterna + mina favoriter (som bara jag uppskattar här hemma) Simpsons och 2½ men.  

Krämpor?
Klart man blir lite segare i kroppen allteftersom åren går. Har ju annars klarat mig bra frånsett näthinneavlossning som strulade och  satte ner synen rejält ena ögat, och så har jag min gamla hörselnedsättning, som nog mer min omgivning lider av än jag själv..Frustrerande med en som inte hör. Men det kan bli ganska lustiga misstolkningar när jag försöker gissa vad någon har sagt, och förstås trist när man missat poängen i en kul historia, men annars rätt skönt ta av sig hörapparaterna och  gå in i sin dämpade bubbla,
Apparaterna ovärderliga dock i sociala sammanhang.  Många missuppfattningar också kring hörselnedsättning. Förekommer ju i olika former. Jag t ex hör jättebra låga  toner, även mellanregistret men kurvan dalar brant vid 1000 Hz. Den klassiska bullerskadebilden. Dvs saknar högfrekventa området. Att inte höra syrsor bekommer mig icke, med  problemet är talförsåelse. Hör ej skillnad mellan f och s bl a.  Låter som om alla  mumlar. Med hörapparaten så förstärks de höga frekvenserna men de blir också skarpa och onaturliga.  Man hör i alla fall bättre vad folk säger, och dom behöver allså ej höja rösten, bara prata tydligt. Fast en hörapparat kan aldrig kompensera den naturliga hörseln.  Har haft flera appareter, men har nu en som jag trivs skapligt med.

Nä, nu får det vara nog med min Ego tripp,  men man kanske skall passa på innan det är för sent...
För den som orkat sig igenom dessa rader vill jag säga, Tack för uppmärksamheten!
 Tillgivne
Eric alias Eje