tillbaka

Första veckan i oktober hängde vi på Skaragänget till Toscana. Vi hyrde där en stor gammal villa på en vingård strax utanför Florens. 
Capezzana heter stället - ligger ju strax utanför samhället Seano - så det var förstås hyrbil som gällde.
länk till capezzana 


Vi var 7 par som strålade samman där och tillbringade veckan på diverse olika sätt.  
Som lite av "kart freak" och utrustad med nyuppdaterad GPS  så skulle ju det knappast bjuda på svårigheter at hitta dit vi skulle.
Dessutom hade jag redan provkört vägen med hjälp av Google earth och deras smarta funktion "street view". Alltså - lätt som en plätt - hade jag intalat min tålmodiga och allt mer luttrade hustru.


vägarna från flygplatsen

Misstag 1.   Frångick min färdplan och bestämde mig plötsligt för att lita på min GPS. Hamnade på motorväg. Nåja det skulle nog också funka.
Misstag 2.   Hoppsan- en betalstation - obemannad- instruktioner enbart på italienska. Grejade med automaten tills bomf-n gick upp och vi kunde åka vidare
Misstag 3.   Missade en avfart - fick köra 4 mil till
Misstag 4.   Hoppsan måsta passera betalstationen igen för att komma ut.   Jo, jag hade ju fått ett kort -  stoppade in den och även mitt VISAkort. Kom en massa obegripliga instruktioner på en skärm- tryckte desperat på de knappar som fanns - och vips - så gick bommen upp. Bara det att det rasslade ut ett långt kvitto också som tillkännagav att jag var bötfälld 40€ för kortet jag stoppat in - var inte stämplat vid infarten.  Sk-t!! Ingen levande individ som jag kunde avreagera mig på (hustrun förskonades) - men å andra sidan - en lärdom + fick se lite mer av Italien under den förlängda körturen.
Misstag 5.    Inte lätt hitta själva stället där vi skulle bo på heller - jag matat GPS:n med fel destinationskoordinater- - velade runt ett tag - hustru suckade - började bli mörkt - men där vi till slut stannande för att fråga någon,  hörde vi  röster från glada svenskar på en balkong - och det var ju vårat gäng. Bingo!!

Trösterikt sedan få höra  hur s g s samtliga varit ute och snurrat runt i trakterna.
Alltså - Italien är inte känt för att ha bra vägskyltar, vägvisare osv.  Och alla vägar går kors och tvärs som i ett gytter, de må gå till Rom såsom man brukar säga - men det var inte dit vi skulle.

OK så här såg det ut i alla fall...  dit kom man via smal brant slingrande väg

Vår villa " la Fattoria"


Detta var samlingsplatsen där vi utbytte våra erfarenheter och åt en del måltider

balkongen


I regel åt vi i matsalen- fixade ofta maten själva. Vinet var bara och hämta på gården

kvällsmåltid med gänget


Siena stod på ett av utflyktsmålen. Mycket att se där- men väldigt mycket turister också.... Här utsikt som hamnade i många turisters kameror.    

vy i Siena


Vi nöjde oss ofta med att åka eller gå på småvägarna som ledde uppåt höjderna och njuta av det fantastiska landskapet

oliv lundar


En guidad tur i egendomens vinfabrik och lagringskällare var förstås intressant
...är det flaskor som passerat utgångsdatum månne..??  

vinkällaren


Svampplockerskan fick här nöja sig med att plocka kastanjer i stället-  grillades på kvällen och avnjöts med smör

kastanjplockning


Florens då...?
Hade stora förväntningar - skaffat handböcker och förberett mig. Bokat inträde till Uffizierna.
Men,...  packat med turister överallt, Kickan hade skor som klämde - jag fick nästan bära henne- åt en dyr och meningslös skaldjurssallad (tömda konservburkar)- köer överallt - museer, toa.  Påflugna tiggare. Och till råga på allt - när jag stiger av bussen nästan hemma vid Seano så är min plånbok borta. Jag som annars är ganska nojig med min plånbok.  Klok hustru dock sett till att ha hand om kontanterna och jag hade bara lite småpengar. Men jag hade 3 (!)  kreditkort + körkort. Nåväl- korten spärrade jag snabbt och kunde sedemera konstatera att inga uttag hade gjorts.  Så den enda utgiften blev - ett nytt körkort. En nyttig läxa.  Men också en upplevelse att sitta på en liten polisstation i Carmignano och via tolk beskriva händelseförloppet för en ung liten carabiniero.
Så, Florens får i fortsättningen klara sig utan mig, och det lär dom också få göra !  Jag kan ta del av utbudet via böcker och internet. Basta!
Annars en fantastisk upplevelse och trevligt sällskap.tillbaka